Selecteer een pagina

Ben je een beginner in WordPress? Maar geen idee waar je moet starten? Don’t worry! Wanneer je eenmaal je draai hebt gevonden, wordt alles steeds logischer.

In deze post neem ik je helemaal mee terug naar de basis: Hoe schrijf ik een blog in WordPress?

Het zijn slechts een paar eenvoudige stappen, so it won’t take you long! Promise. Promise.

 

First things first, hoe publiceer je een blog:

1. Je gaat in het linker Dashboard naar berichten
2. Kiest de optie ‘nieuw bericht’
3. Bericht maken
4. En publiceren!

Ps. een blog toevoegen kan ook supermakkelijk in de WordPress app!

Dat is easy toch? Addertje: Punt 3 bestaat weer uit een aantal stappen. En hierbij is het superbelangrijk om ALLE blokken in te vullen die er toe doen.

Waarom dan? Nou, voor..

..een fijne ervaring voor jouw bezoekers

..voor Google

..een nette uitstraling van jouw website! We willen namelijk geen rommeltje op jouw shiny én succesvolle website.

Maar wat bedoel ik precies met alle blokken invullen? Daar heb ik een supersimpele checklist voor gemaakt, zodat je nooit meer een stap vergeet!

 

De WordPress Blog Post Checklist

 

1. Titel invullen
Een catchy, to the point titel om aandacht en interesse te wekken. Mét natuurlijk je gekozen focus keyword erin.

2. Permalink toevoegen
Je blog moet natuurlijk een goede, leesbare link hebben. Als je de titel hebt ingevuld, wordt er automatisch een link aangemaakt (de titel met – streepjes ertussen).

Als je echter vervolgens de titel aanpast, verandert je link niet meer mee. Dan zul je hem handmatig moeten aanpassen. Maar ook als je bijvoorbeeld een korte link wil dan de titel van je blog, ook dan kun je hem handmatig aanpassen.

LET WEL OP: Als de blog eenmaal gepubliceerd en verspreid is, moet je de link niet meer aanpassen. Wanneer iemand dan namelijk op de oude link klikt (bv. in Google, op social of in een nieuwsbrief) komt die bezoeker op een foutpagina terecht. En dat wil je niet! Dit geldt net zo goed voor paginalinks.

Is het echt supernodig om een link van een bericht of een pagina aan te passen, dan zul je een redirect moeten (laten) instellen.

3. Bericht schrijven
In het grote tekstveld schrijf je jouw blogpost. Natuurlijk met alinea’s en kopjes. De titel is al een H1. Dus je volgende kopjes worden een H2.

Zorg dat het zoekwoord waarop je gevonden wil worden een aantal keer voorkomt in de kopjes en de tekst. Daarmee bedoel ik niet dat je hele tekst vol moet staan met dit zoekwoord. Dat leest niet echt lekker voor je bezoeker en jouw bezoeker komt altijd op de eerste plaats! Bij een gemiddelde blogpost van 300 woorden is 3 tot 4 keer voldoende.

4. Categorie aanvinken
Je kunt hier een al bestaande categorie aanvinken of er een toevoegen. Maak niet teveel categorieën, want dan verdwijnt het nut voor bezoekers om via een categorie naar interessante blogs te zoeken.

5. Eventueel tags toevoegen
Ook tags zijn een goede manier om structuur toe te voegen aan je blogs. Ook hier geldt weer, maak niet teveel tags

“Try not to create too many tags. If you add a new unique tag to every post or article, you’re not structuring anything. Make sure each tag is used at least twice, and that your tags group articles that genuinely belong together.”
– yoast.com

 

6. Uitgelichte foto toevoegen
Voeg hier de foto toe die bovenaan je post getoond moet worden. Ook wordt deze foto getoond bij het blogvoorbeeld op andere pagina’s. Hieronder het voorbeeld van hoe deze blog post wordt uitgelicht op mijn homepage:

Uitgelichte foto toevoegen in WordPress

Mijn laatste posts worden uitgelicht op de homepage mét uitgelichte afbeelding, zoals je ziet op bovenstaande printscreen.

7. Korte samenvatting van het bericht invullen
Deze samenvatting wordt getoond onder je blog op de blogpagina en bij het blogvoorbeeld op andere pagina’s. Als het ware een introductie naar je blog, die de bezoeker moet overhalen om verder te lezen. Schrijf dus niet maar 1 of 2 woorden! Maar 1 of 2 superleuke zinnen!

8. Yoast SEO invullen
Als Yoast geïnstalleerd is op jouw website (als je website door ons is gemaakt, is dat altijd het geval!) kun je onderaan iedere pagina en blogpost meegeven hoe jij wil dat jouw bloglink in de Google SERPs (zoekresultaten) verschijnt.

Eerst vul je het focus keyword in waarop je gevonden wil worden. Daarna de titel van de blog met daarachter altijd de naam van jouw website.

Zoals bv. de SEO titel van deze post:

[Checklist] WordPress Blog Post toevoegen in 8 stappen! | Minturn

Vervolgens schrijf je een leuke omschrijving die het aantal maximale tekens niet overschrijft. Ook in deze tekst moet het focus keyword weer staan, het liefst zo vooraan de tekst mogelijk.

 

Final words..

Heb je hier vragen over? Óf mis ik volgens jou nog een belangrijke stap in mijn WordPress Blog Post Checklist? Laat het me weten via stephanie@minturn.nl, via de whatsapp button of via een PM op Instagram @byMinturn.

Happy blogging!

Minturn WhatsApp
Minturn WhatsApp