Selecteer een pagina

Vorig jaar had Twitter het er al over, maar nu is de groepschat dan echt geïntroduceerd! Met deze nieuwe functie voor Direct Messages (DM) is het mogelijk om privéberichten te sturen naar meerdere mensen tegelijk.

Deze Direct Messages (DM) kunnen worden verstuurd in een groep die elkaar niet per se hoeven te volgen. Hiermee gaat Twitter functies overnemen die concurrenten als Whatsapp en Facebook al langere tijd aanbieden. Door deze nieuwe functie krijgen twitteraars nog meer mogelijkheden om hun tweets te verspreidden.

Wat houdt de groepschat functie in?

Voorheen waren alle tweets openbaar te lezen op het web, en iedereen kon deze conversaties dan ook makkelijk volgen. Met de nieuwe functie kan er aan maximaal twintig mensen tegelijk een tweet worden verzonden die alleen zij kunnen zien. Een groepschat kan gestart worden met iedereen die jou volgt. Als deze twitteraars eenmaal in de groep zitten kunnen ook zij weer anderen toevoegen. Het gegeven van Twitter dat een tweet niet langer dan 140 tekens mag zijn veranderd in deze functie niet. Het aantal tekens wat verbonden is aan een bericht blijft hetzelfde, of het nu een een-op-een tweet is of een bericht in de groepsfunctie.

Open karakter van Twitter

Naast het feit dat deze nieuwe functie veel voordelen met zich meebrengt zijn sommigen ook bang dat het open karakter van Twitter hiermee wordt geschaad. De gesprekken en discussies die nu nog publiekelijk goed zijn worden straks meer en meer achter gesloten deuren gehouden. Dit zou zo maar eens de aantrekkingskracht van Twitter kunnen verminderen, en ervoor zorgen dat de openheid verdwijnt.

Twitter groepschat aankondiging

Verschil met andere Social Media

Twitter is met deze functie niet nieuw op de markt en volgt hiermee al veel andere Social Media op. Bekend en veelgebruikt zijn natuurlijk Whatsapp en Facebook. Bij het versturen van berichten, of dit nu een-op-een of in een groep is, staat Whatsapp bovenaan de lijst met zo’n 700 miljoen actieve gebruikers. Het is niet gek dus dat Twitter nu eindelijk ook de functie van groepsgesprekken mogelijk heeft gemaakt.

Het verschil waar Twitter alleen tegenaan loopt zijn de tekens die gebruikt mogen worden. De 140 tekens zijn voor Twitter zo belangrijk dat ze ook in deze functie weer als maximum worden gebruikt. Jammer, want daar liggen kansen om meer gebruikers te trekken die meer te vertellen hebben dan deze paar woorden. Een ander puntje van gebrekkigheid is de visuele content van de groepschat van Twitter.

Videofunctie op komst bij Twitter

Twitter is op dit moment ook bezig met het introduceren van een videofunctie, welke het mogelijk maakt om filmpjes van 30 seconde te versturen in bijvoorbeeld een tweet of groepschat. Twitter is ook hier weer fan van de korte berichten, en dat is jammer want het kan zoveel meer brengen als er geen maximum secondes aan wordt verbonden. Facebook en Whatsapp bieden daarin meer ruimte voor de gebruikers, deze kunnen langere video’s en berichten plaatsen naar meer mensen in de groep.

Group chat Twitter een succes?

De groepschat functie wordt natuurlijk gezien als een goede aanvulling op de DM, en veel gebruikers zullen dit dan ook met open armen ontvangen. De vraag is alleen of deze functie wel helemaal past bij het open karakter van Twitter, en of er nu niet waardevolle tweets verloren gaan en terecht komen in de groepschats.

Meer weten over Social Media, of heb je hulp nodig bij Twitter? Neem contact met ons op!

Minturn WhatsApp
Minturn WhatsApp