Selecteer een pagina

Vraag je je wel eens af hoe de zoekmachine van Google nou precies werkt? Wat is Panda? Wat is Penguin en wat is Hummingbird? En wat betekenen deze updates van Google nou voor mijn website en SEO? In dit artikel bekijken we de grootste aanpassingen die Hummingbird met zich meegebracht heeft en wat dit betekent voor de SEO van jouw website.

Google Updates

In 2011 was er Panda, in 2012 was er Penguin en vorig jaar verscheen Hummingbird. Waar Panda en Penguin updates waren van het algoritme Caffeine van Google, is Hummingbird een compleet nieuwe versie gebleken. Volgens Google de grootste verandering sinds 2010, toen Caffeine werd gelanceerd. Als zoekmachinegebruiker ben je je er misschien niet bewust van, maar de manier waarop zoekresultaten worden gegeneerd is tegenwoordig meer en meer gericht op het ‘nieuwe zoeken’, ook wel conversational search genoemd.

Wat is een algoritme?

Een zoekmachine als Google gebruikt een algoritme om de volgorde van websites te bepalen in haar ranking en daarmee de zoekresultaten af te stemmen op de vragen van haar gebruikers. Het bepaalt dus in feite hoe de zoekmachine van Google werkt en welke websites worden getoond. Nauw verbonden hiermee is zoekmachineoptimalisatie, Engelse afkorting SEO, waarmee websitehouders ervoor zorgen dat ze sneller gevonden worden en hiermee meer verkeer genereren naar hun eigen website.

Wat is Hummingbird?

Hummingbird werd gelanceerd op 27 september 2013, op Google’s 15e verjaardag. Volgens de internetgigant gaat Google Search sindsdien op een meer menselijke manier met haar zoekopdrachtgever om en geeft zij meer directe antwoorden. Met Hummingbird wil Google de intentie en context van de gebruiker beter begrijpen, zodat zij specifiekere resultaten kan tonen.

Hummingbird is eigenlijk een mix van oude onderdelen, onder andere van Panda en Penguin, en nieuw ontworpen delen. Het algoritme wordt echter door wel tweehonderd variabelen bepaald en heeft invloed op maar liefst 90% van de zoekopdrachten die gedaan worden in Google.

Wat is conversational search?

In tegenstelling tot eerdere algoritmes, speelt Hummingbird beter in op complexe zoekopdrachten. Het richt zich daarbij op de zogenaamde conversational search, waarbij er wordt gekeken naar de betekenis en context van een zoekopdracht. De resultaten worden niet meer alleen gebaseerd op losse woorden in de zoekopdracht, maar het algoritme legt nu ook verbanden tussen die woorden, zodat complete vragen en zinnen worden begrepen. Google neemt bijvoorbeeld mee waar jij je als zoeker bevindt en snapt dat het zoekresultaat hier op moet worden aangepast.

Typ je bijvoorbeeld in “dichtstbijzijnde fietsenmaker” dan is Google in staat om de locatie van fietsenmakers bij jou in de buurt te bepalen. In de vorige versies werden alleen websites getoond die overeenkwamen met de sleutelwoorden ‘dichtstbijzijnde’ en ‘fietsenmaker’.

Wat betekent het voor SEO?

Voor de websites die worden geindexeerd, betekenen de veranderingen dat er niet alleen meer wordt gerankt op het gebruik van woorden, maar op het geheel dat een website biedt. SEO moet zich niet meer primair richten op keywords en trucjes voor ranking, maar op onderwerpen en mensen. Goede content is hierin alles.

Een aantal tips

  • Schrijf vanuit de behoefte van je bezoeker en bedenk waar hij of zij naar op zoek is. Teksten moeten niet meer om keywords heen geschreven worden, maar begrijpelijk, informatief en gebruiksvriendelijk zijn. Gebruik dus geen overmatige hoeveelheid aan keywords in je teksten, maar richt je op interessante content, functionele plaatjes en praktische of leuke video’s.
  • Zorg dat je teksten, naast relevant en begrijpelijk, ook uniek zijn. Kopieer dus niet klakkeloos content van je concurrent, maar ga zelf op zoek naar de juiste inhoud, schrijfstijl en verwoording.
  • In het nieuwe zoekgedrag typen zoekopdrachtgevers vaak vragen. Zorg dat deze vragen terugkomen op jouw website en dat je deze vervolgens ook duidelijk beantwoord. Begin een pagina bijvoorbeeld met een vraag of gebruik een FAQ om belangrijke vragen te plaatsen.
  • Voeg je bedrijf toe aan Google Maps. Dit helpt zoekopdrachtgevers je beter te vinden, maar daarnaast kan Google jouw website daardoor ook sneller koppelen aan relevante zoekopdrachten.
  • Probeer kwalitatieve backlinks te krijgen die aansluiten op het onderwerp van jouw site. Focus niet al je aandacht op linkbuilding, waarmee je 100 backlinks vanuit ongebruikte startpagina’s naar je site hebt lopen. Google houdt hier niet van en ziet het als een vorm van spam die wordt afgestraft.
  • Maak gebruik van microdata in je HTML-code. Met microdata kun je aangeven waar in een tekst het gaat om specifieke informatie en wat voor informatie het betreft. Het kan hier gaan om namen, adressen, data, recensies, evenementen, recepten, et cetera. Het algoritme leest deze informatie en neemt het mee bij het bepalen van de zoekresultaten.
  • Als laatste, meld je aan bij alle Google diensten die relevant voor jouw bedrijf zijn en maak daar actief gebruik van. Ondanks dat Google er niet openlijk vooruit komt, heerst de algemene opinie dat het gebruik van deze onderdelen goed is voor je ranking. Al is het alleen maar omdat Google makkelijker aan informatie over jouw bedrijf komt.
Minturn WhatsApp
Minturn WhatsApp