Selecteer een pagina

Je hebt ongetwijfeld wel eens gehoord van de muisarm als gevolg van RSI. Preventief advies: maak zoveel mogelijk gebruik van sneltoetsen. Naast het feit dat dit fysiek minder belastend is, win je er ook nog eens tijd mee. Reden voor ons om een artikel te wijden aan sneltoetsen, want hoewel we allemaal wel Ctrl+Alt+Delete kennen, is het echt goed beheersen van sneltoetsen een investering die de moeite waard is.

Waarom sneltoetsen?

Sneltoetsen zijn functietoetsen of een combinatie van toetsen waarmee je commando’s in software kunt activeren. Denk maar aan het vernieuwen van een webpagina (F5) of het opslaan van een bestand (Ctrl+S). Het woord sneltoets zegt het al, werken met sneltoetsen maakt je gemiddeld 30% sneller dan iemand die ervoor kiest de computermuis te gebruiken. Daarnaast werkt het een stuk comfortabeler en verkleint het de kans op RSI. Waar je bij de muis namelijk herhaaldelijk een hand en een vinger belast, is de belasting bij het toetsenbord verdeeld over twee handen en meerdere vingers.

Sneltoetsen introduceren

Als het toepassen van sneltoetsen zo voordelig is, waarom gebruiken de meeste mensen de toetsen dan zo weinig? Er zijn zoveel combinaties mogelijk, dat het leren van sneltoetsen tijd kost. Deze investering is het echter wel waard. Zeker als ondernemer of leidinggevende biedt het een interessant vooruitzicht dat jouw medewerkers 30% sneller kunnen werken met de computer. Hoe je dit aanpakt? Begin met het informeren van je medewerkers over de belangrijkste sneltoetsen. Let op: naast de algemene lijst met sneltoetsen voor bijvoorbeeld Mac of Windows, zijn er ook lijsten die toegespitst zijn op specifiek gebruik, denk aan Gmail of Microsoft Word. Stimuleer vervolgens het gebruik van de toetsen, eventueel met behulp van software die op cognitieve en persoonlijke wijze hulp biedt.

Tips efficiënt werken

Hieronder volgen tips die je kunnen helpen bij het onthouden van veel sneltoetsen plus nog een aantal handigheidjes:

  1. Maak lijstjes voor ‘algemeen’ en ‘specifiek’. Schrijf hierop de door jou meest gebruikte functies met de bijbehorende sneltoetsen en plak een of meerdere lijstjes op een prominente plaats. Wanneer het gebruik van de toetsen automatisch gaat, kun je de volgende rij sneltoetsen leren, enzovoort.
  2. Sommige sneltoetsen liggen voor de hand. Zo is ‘alles selecteren’ Ctrl+A waar de A staat voor ‘all’ en ‘kopieren’ is Ctrl+C waar de C staat voor ‘copy’.
  3. Vaak kun je zelf sneltoetsen aanpassen of creëren. Stel bijvoorbeeld toetsen in voor het opstarten van je meest gebruikte programma’s. Dit kan heel eenvoudig door met de rechtermuisknop op de snelkoppeling te klikken. Kies vervolgens ‘Eigenschappen’ > tab ‘Snelkoppeling’ > vul het tekstvak ‘Sneltoets’ in > klik op ‘Toepassen’.
  4. Gebruik je bedrijfseigen software? Kijk dan welke sneltoetsen mogelijk zijn en verspreid een lijst hiervan onder de gebruikers.

Handige sneltoetsen voor internet

Een paar handige sneltoetsen om sneller te surfen met Windows:

Vensters

Ctrl+NEen nieuw venster openen
Ctrl+Shift+NIncognitovenster openen in Chrome
Shift + op link klikkenOpen een link in een nieuw venster
Alt+TabSchakelen tussen openstaande vensters
Alt+EscapeBladeren door vensters in de volgorde waarin ze zijn geopend

Tabbladen

Ctrl+TNieuw tabblad openen
Ctrl+TabWisselen tussen tabbladen
Ctrl+ 1/2/3/etc.Tabblad selecteren
Ctrl+WHet huidige tabblad sluiten
Ctrl+Shift+TLaatst gesloten tabblad openen
BackspaceTerug naar de vorige pagina
Alt + pijltjes links/rechtsVooruit en terugbladeren

Sneltoetsen in een browser

Alt+HomeDe ingestelde homepage openen. Stel bijvoorbeeld Google in als Homepage dan kun je altijd snel iets opzoeken.
Ctrl+Shift+BFavorieten/bladwijzers weergeven in Chrome
Ctrl+DAan favorieten/bladwijzers toevoegen
Alt+DDe adresbalk selecteren
Ctrl+FZoeken in pagina
Ctrl+R/F5Refresh/verversen
Ctrl+Shift+R/F5Refresh inclusief cache
Alt+SpatiebalkSnelmenu voor het huidige venster openen

Scherm

Ctrl+MuiswielInzoomen of uitzoomen
F11Volledig scherm
Ctrl+0Zoom 100%
Pijltje boven/benedenScrollen zonder muis
Minturn WhatsApp
Minturn WhatsApp