Voor welke kleuren ga ik? En zijn kleuren belangrijk bij het ontwerp van een website? Dit zijn twee van de eerste vraagstukken bij het ontwerpen van een site. Doordat kleur emoties oproept, heeft het veel invloed op hoe wij iets ervaren. Het kiezen van de juiste kleuren voor de site van jouw bedrijf kan dus grote impact hebben op bijvoorbeeld het klikgedrag van bezoekers. In dit artikel bespreken we de hoofdkleuren, gepaard met een voorbeeld en nog een aantal tips.
Bedrijfsidentiteit
Ieder bedrijf heeft een eigen concept waarmee het zich onderscheidt van de rest. Ben je op zoek naar het juiste kleurgebruik voor je website, vraag je dan eerst af: wat wil ik uitstralen? Wat zijn de kenmerkende eigenschappen van mijn bedrijf of branche? En welke emoties wil ik oproepen bij bezoekers? Bepaal aan de hand hiervan welke hoofdkleur het beste aansluit en kies daarna pas de bijpassende kleuren.
Hoofdkleuren
Een lijstje van tien hoofdkleuren met een aantal associaties die zij oproepen:
Blauw
Kalmte, technisch, betrouwbaar, professionaliteit, creativiteit
Bruin
Aards, stijlvol, nuchterheid, mannelijk, krachtig
Geel
Verwarmend, sprankelend, positiviteit, speels, energie
Grijs
Tijdloos, conservatief, industrieel, praktisch, kwalitatief
Groen
Groei, ontspanning, duurzaamheid, natuurlijk, harmonie
Oranje
Feestelijk, inspirerend, jong, warm, stimulerend
Paars
Luxe, artistiek, spiritualiteit, beschaafdheid, wijsheid
Rood
Actie, dynamiek, levendigheid, liefde, kracht
Wit
Onschuld, luxe, neutraal, ruimte, perfectie
Zwart
Autoriteit, elegantie, formeel, mysterieus, prestige
Slim kleurgebruik van Albert Heijn
Een slimme toepassing van twee hoofdkleuren zien we bij Albert Heijn: blauw en paars. Deze kleuren sluiten naadloos aan op hun missie: ‘Het alledaagse betaalbaar, het bijzondere bereikbaar’. De homepagina heeft als hoofdkleur het bekende blauw, de huisstijl van de supermarktketen. Zoals je kunt lezen staat blauw onder andere voor betrouwbaarheid. Dit is exact wat de Appie wil uitstralen met haar alledaagse producten: ‘Bij Albert Heijn bent u verzekerd van een uitstekende kwaliteit voor een betaalbare prijs.’ Ook de associatie met kwaliteit is sluitend: ‘We stellen zeer hoge eisen aan onze verse producten. […] Ook onze houdbare producten voldoen aan strenge eisen’. De creativiteit is ook belangrijk bij AH: ‘We zijn bovendien altijd op zoek naar interessante, nieuwe producten waarmee we u kunnen verrassen’. En als laatste past de associatie met kalmte ook nog perfect bij de slogan: ‘Gewoon bij Albert Heijn’.
Kleurkeuze paars AH Excellent
Daarentegen wil Albert Heijn ook meer bijzondere producten aan de man brengen, daarvoor volstaat de blauwe kleurtint echter niet meer. Het exclusieve AH Excellent heeft daarom als hoofdkleur paars. Hiermee wordt ingespeeld op de associatie van luxe. Ook het oranje van de bonusaanbiedingen kun je volgens de kleurenkaart verklaren. Hiermee worden impulsieve aankopen gemotiveerd. Je zou kunnen stellen dat de warme, hartelijke kleur je overhaalt producten te kopen die je misschien niet nodig hebt, maar toch meeneemt zonder daar achteraf een naar gevoel aan over te houden.
Kortom, bij Albert Heijn is er goed nagedacht over de huisstijlkleuren. Het is echter een stuk makkelijker om achteraf een geslaagde kleurenkeuze te analyseren, dan de juiste keuzes te maken voorafgaand aan de bouw van een website of ontwikkeling van een huisstijl. We helpen je daarom graag op weg met een paar handige tips.
Webdesign kleur tips
Tot slot nog een aantal tips om bij het ontwerpen van je website rekening mee te houden:
- Overdrijf niet en houd het aantal kleuren dat je gebruikt beperkt. Bij meer dan twee hoofdkleuren wordt een site vaak druk en onoverzichtelijk.
- Laat je niet teveel beïnvloeden door trends. Trends zijn tijdelijk.
- Bedenk dat de associaties die jij bij een bepaalde kleur hebt, op een andere plaats of in een andere cultuur kunnen verschillen.
- Vermijd zoveel mogelijk het gebruik van complementaire kleuren.
- Zorg bij je kleurkeuze voor voldoende contrast zodat teksten leesbaar blijven.
- Met kleur kun je ook de gebruiksvriendelijkheid verhogen, bijvoorbeeld door knoppen een bepaalde kleur te geven zodat je ze niet over het hoofd ziet.